Als schoolverlater liet ik me meteen inschrijven als werkzoekende en heb ik als dopper vier en een halve maand geleefd op kosten van de maatschappij. Toen kon ik via een lange arm gaan werken bij de toenmalige regie der posterijen, op de kop af veertien dagen voor mijn twintigste verjaardag. Veertig jaar plus twee weken was ik een ambtenaar, heb ik bijgedragen aan ons sociaal systeem en daarna mocht ik beschikken: ik werd gepensioneerd. Dat is in het kort mijn curriculum vitae, mijn levensloop tot nu. Ge moogt gerust meer weten. Vóór mijn twintigste verjaardag begonnen de besparingen.

Een van de eerste grote besparingsmaatregelen die doorgevoerd werden, was de verlenging van de schoolplicht van veertien tot achttien jaar. In een klap werden vier jaargangen van schoolverlaters uitgesloten van de werkloosheidsuitkering, wat een tijdelijke maar toch forse besparing opleverde. Enkele jaren later mocht je je niet meer inschrijven voor 1 september, een ferme besparing van 2 maanden en vandaag de dag kan het gebeuren dat je het recht hebt op helemaal niets op het einde van je schoolcarrière.

Toen ik schoolverlater was vroeg niemand mij hoeveel ik al bijgedragen had : het sociaal systeem was er voor iedereen, behalve voor hen die door de mazen van het net vielen. Ik was nummer dertien in de rij van de stempelaars, maar op het eind, na vier en een halve maand was ik reeds nummer tweeënzeventig, dank zij de alfabetische rangschikking en vooral de toename van de werkloosheid. Sindsdien is het aantal profiteurs alleen maar toegenomen.

U hebt het goed gehoord. Wie werkloosheiduitkering trok was een profiteur. Voor mijn vader was het een schande dat hij ooit veertien dagen werkloos was. Hoe schandalig waren mijn vier en een halve maand dan niet ? Wie werkloosheid trekt is nog steeds een profiteur ; dat is de kracht van de vooruitgang.

Solidariteit. Dit is de betekenis van solidariteit. Wie aan de werkloze raakt, die raakt mij. Wie een werknemer ontslaat, slaat jou. Wie aan een zieke raakt, die kwetst haar. Wie aan de dakloze raakt, die treft ons. Kom je aan mijn kameraad, dan heb ik lak aan de vraag : “Hoeveel heeft hij bijgedragen ?”

Moet de vraag niet eerder zijn : wat heeft hij nodig ? Indien je niet weet wat de ander nodig heeft, hoe kan je dan helpen ? Wat kan solidariteit dan anders zijn dan een leeg woord, een stoplap die tussen de ‘euhs’ en de ‘jamaars’ gestopt wordt ? Eensgezindheid en samenhorigheid om een ander te negeren. Het woord sociaal met secondenlijm aan het woord maatschappij gekleefd. Voor wie nog nooit met secondenlijm gewerkt heeft : secondenlijm kleeft gedurende maximaal enkele seconden.

Maar ja bespaard moet er worden, immer en altijd. Ik herinner mij nog als de dag van vandaag hoe er bespaard werd op de onmisbare Leopardtanks, op de noodzkelijke Herculessen, op de broodnodige F zestiens, ondertussen allemaal goed voor het oud ijzer. Enfin de geschutskoepels van de Leopards werden verkocht als schroot en de rijdende onderdelen als landbouwtractoren. Koper was ene Khadaffi uit Libië. Heden denkt de overheid eraan dergelijke verkopen onmogelijk te maken.

Hoeveel heb je bijgedragen ? Het is een vraag die beschuldigt. Een vraag die solidariteit verwerpt. Een neo-liberale vraag, een extreem rechtse vraag. Zelfs aan een pasgeborene wordt de vraag gesteld en levenslang zal die mogen betalen voor de verstrekte moedermelk. Schitterend !

Ik sluit af met een klein vertelselke. Laatst raakte in onze mooie stad, ter hoogte van de IJzerkaai een ongelukkige te water. Ondanks zijn gespartel werd hij door de gouden rivier meegesleurd. Gelukkig voor de drenkeling schoten enige omstanders te hulp. Een jonge dame bleef ter hoogte van de spartelaar lopen, terwijl haar vrijer stroomafwaarts spurte naar de reddingsboei. Net toen die jongeling de drenkeling de reddende engel wou toewerpen hoorde ik iemand luidkeels roepen : “Hé !!! Hoeveel heeft hij bijgedragen ?” “Blub ! Blub ! Blub !” zei de drenkeling. Wat zou hij daarmee bedoeld hebben ?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s