Solidariteit… maar ook empathie, compassie, altruïsme, naastenliefde, liefdadigheid, filantropie,… we hebben een hele reeks woorden die uitdrukking geven aan wat we voor anderen kunnen doen. Dat is goed, want in de wereld van vandaag loopt er zoveel mis, van daklozen tot vluchtelingen, over ‘gewoon’ arme mensen, hier en elders, dat we veel verschillende mechanismen kunnen gebruiken om elkaar te helpen. Maar tegelijk kunnen we ook best goed nadenken over hoe we van deze wereld een betere plek willen maken.

Ik wil het simpel houden. De fundamentele keuze gaat over twee tegengestelde manieren van ‘helpen’.
Eén, het onvoorwaardelijke geven, zonder meer, omdat de ander een mens is, zoals ik en jij. Het is de christelijke leer van de naastenliefde die tegelijk een machtsrelatie inhoudt en aanvaardt. Wie geeft heeft macht, wie krijgt, moet dankbaar zijn. Het kan een blijk van medemenselijkheid zijn, maar verandert
niets aan de onrechtvaardige relaties die zo kenmerkend zijn voor de wereld van vandaag.
Twee, de voorwaardelijke solidariteit, die altijd en noodzakelijk berust op wederkerigheid, die uitgaat van gelijke macht en streeft naar verandering, naar emancipatie, naar gelijkheid.

Het zal duidelijk zijn dat in hoogdringende noodsituaties, als het gaat om leven
en overleven, het geven zonder meer niet mag uitgesloten worden. Maar progressieven zullen zeer snel moeten overstappen naar die tweede keuze en werken aan solidariteit, aan zelfredzaamheid en autonomie. Niemand mag afhankelijk worden van paternalisme en betutteling, noch moreel, noch materieel.

Waar het om gaat is respect voor de ander, een voorwaarde voor leven met diversiteit, een voor-wat hoort- wat in zijn nobelste betekenis. Omdat we gelijken zijn en van elkaar afhankelijk zijn.

Francine Mestrum
Global Social Justice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s