We vroegen aan (bekende) West-Vlamingen naar hun kijk op solidariteit: wat betekent dit voor jou? Welk belang heeft solidariteit? Waardoor is solidariteit bedreigd? Of is er integendeel een revival van solidariteit?

Jennie Vanlerberghe – Voorzitter Moeders voor Vrede
De Afghaanse Karima Sadat is lerares in Afghanistan. Ze onderwijst meisjes en vrouwen die nooit de gelegenheid hadden naar school te gaan. “Het is ongelooflijk,” zegt de achttienjarige Sima, “ik kan nu etiketten lezen, geld tellen, het is een wonder, mijn leven is totaal veranderd. Ik ben nu iemand.” Karima moet daarvoor elke dag twee uur door heel onherbergzame en vooral gevaarlijke heuvels rijden. “Heel uitzonderlijk kreeg ik de mogelijkheid om naar school te gaan, ik vind het mijn plicht om die kennis aan andere meisjes en vrouwen over te dragen.” Als dat geen pure solidariteit is.

Geert Six – Artistiek leider Unie der Zorgelozen
Alles wat verzameld is kan gedeeld,
onszelf, de portemonnee, hart en verstand,
de plaats waar we wonen, haar geschiedenis, haar toekomst.
Van daaruit kan onze samenlevingsvorm dan verder evolueren ifv iedereen
die dat delen onderschrijft.
Een delend verhaal waar meer gaat voor min, sterk ook kiest voor zwak, en “ normaal “
ook durft kijken naar ” anders”.
Waardoor “ anders “ en “ normaal “ dan samen ongewoon worden.

Bart Coopman – Hoofdredacteur Focus & WTV
Solidariteit kent een soort revival. Dat is me sinds vorig jaar opgevallen. Het zit in veel kleine initiatieven. Inzamelacties voor vluchtelingen, mensen die elkaar in de eigen wijk helpen, voedselbedelingen die bijval kennen. Sociale media zijn daar een goede werkbaar kanaal om te communiceren. Alsof we vanuit onze vezels aanvoelen dat we ook zelf voor warmte en hulp in de samenleving kunnen zorgen.

Myriam Vanlerberghe – Gedeputeerde voor Welzijn
Solidariteit start en eindigt bij wederzijds respect. Elkaar respecteren zonder onderscheid of vooroordelen is de basis van een solidaire, warme en inclusieve samenleving waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen en toch zichzelf te blijven.

Carl Decaluwe – Gouverneur
Solidariteit stoelt op het besef dat, wat de ander aan miserie overkomt, ook onszelf kan overkomen. Tegen die miserie willen we, zowel die ander als onszelf, beschermen. Solidariteit is kiezen voor verbondenheid met anderen. Het is een reactie tegen het vooropstellen van het eigen belang en stoelt op de idee van gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid. Medelijden is niet hetzelfde als solidariteit. Medelijden zet aan tot paternalisme. Solidariteit zet aan tot structurele herverdeling. Vanuit het morele besef dat het normaal is dat wij de medemens hulp bieden, wordt een gedeelde verantwoordelijkheid aanvaard. Dat is solidariteit.

Joke Devynck – Actrice
Verbondenheid: als je het gevoel hebt hetzelfde gedachtengoed, dezelfde belangen, dezelfde verantwoordelijkheden te delen met anderen. Dat je daar voor uitkomt, dat je je daar over uitspreekt en dat je daar naar handelt. In solidum betekent immers ‘voor het geheel’. Solidariteit moet er dus voor zorgen dat het geheel nooit uit het oog wordt verloren, dat er aan hetzelfde zeel wordt getrokken. Solidariteit gaat ook hand in hand met langetermijndenken.
Solidariteit neemt het niet dat eigenbelang voorop komt te staan, dat de wet geldt van de rijkste, de sterkste, de slimste, de hardst roepende. Maar anderzijds kan het ook niet dat er onder de mom van solidariteit geen rekening wordt gehouden met individuele verschillen. Het is de kunst om dat in evenwicht te houden.
Ik heb het gevoel dat hoe banger overheden reageren op wat er allemaal misloopt in de wereld, hoe meer mensen zelf initiatief nemen. Ze tonen zich meer solidair met onze planeet en met wie er woont. Initiatieven zoals repaircafés, samenaankoop, initiatieven voor vluchtelingen, … zijn daar voorbeelden van.

Johny Vansevenant – Journalist VRT
Solidariteit is een universeel woord voor wat de katholieken naastenliefde noemen. In onzekere tijden is solidariteit geen luxe. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Dat betekent niet dat de overheid de mensen niet moet stimuleren om zelfredzaam te zijn. Mensen sterk maken, is ook waardevol. Toch moet er een vangnet blijven. Zelfs voor wie egoïstisch is, blijft solidariteit een must. Het kan ook een vorm van goed begrepen eigenbelang zijn. Wie is zeker dat hij nooit zwaar ziek wordt? Dan is er solidariteit nodig om toch een inkomen te bezorgen én om dure therapieën te kunnen betalen. Kortom: wie solidariteit met het grof huisvuil wil meegeven, slaat de bodem uit onze welvaartstaat….

Ward Dumoulin – Voorzitter Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen
Solidariteit kan uit het hart komen als een gift voor de ander.
Gelukkig zien we mensen steeds opnieuw altruïstisch solidair zijn.
Solidariteit kan uit het verstand komen als een nuchtere keuze.
We beseffen dat we onvermijdelijk dingen goed met elkaar moeten delen als we willen samenleven.
Wie gaat in zijn eentje de basisrechten waarborgen?
Solidariteit met hart en verstand is tegelijk warm én logisch.

Sebastien Dewaele – Acteur en muzikant
Solidariteit is overroepen… Geen enkel mens heeft hulp nodig van een ander. Iedereen kan in zijn eigen noden voorzien. Iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om een schone oude dag te hebben. Niemand wordt tegenwoordig nog ziek, en als het dan gebeurt, kan iedereen de rekening zelf wel betalen. Iedereen kan tegenwoordig overal geraken. Iedereen kan zijn of haar studies betalen. Iedereen kan werken. Elk mens die zijn land ontvlucht omdat het daar oorlog is, kan terug. Solidariteit is niets voor mij…  Solidariteit is zo 20e eeuw en ik leef in de 21e eeuw…

Wannes Capelle – Zanger, acteur en scenarist
Solidariteit moet structureel in een beleid ingebakken zitten. Wanneer een regering beslist om solidariteit af te bouwen, ontloopt ze haar verantwoordelijkheid en gooit de bal in het kamp van wie zijn hoofd niet van andermans ellende kan of wil wegdraaien. Dat is laf, onrustwekkend en onhoudbaar. Sommige beleidsmakers gaan echter nog verder en ontraden mensen om solidair te zijn met vluchtelingen, of bestraffen zelfs degenen die hulp bieden aan ‘illegalen’ in nood. We hebben alle redenen om zeer ongerust te zijn over de verkilling van de macht.

Maud Vanhauwaert – Auteur
Al te vaak denken we dat een investering in het algemeen belang het individuele belang schaadt. Ik betrap mezelf vaak op die vooronderstelling. Maar meer en meer raak ik ervan overtuigd dat het zorgdragen voor anderen ook onszelf ten goede komt. Als we sporten komen er endorfines in ons vrij. Volgens mij komt er ook een stof in ons vrij als we anderen helpen: het solidariteitshormoon. Ik moet denken aan een oud-Georgisch spreekwoord dat het motto zal vormen van mijn nieuwe boek: wat je wegschenkt blijft voor altijd van jou, wat je voor jezelf houdt is voor altijd verloren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s